ukraineinarmor@gmail.com |
Захисти тих, хто захищає нас – підтримай проект!

Люди отримають меншу зарплату ще до підвищення податків

Люди отримають меншу зарплату ще до підвищення податків
37628 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для фізичних осіб військовий збір наразі дорівнює 1,5%. Проте після прийняття законопроєкту № 11416-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» цей відсоток зросте до п‘яти на всі зарплати в кінці місяця.

Як пише народний депутат партії «Голос», перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк, згідно з графіком Верховної Ради, якщо закон приймуть у тому вигляді, у якому він зараз, то Президент фізично підпише його приблизно у 20-х числах жовтня.

«Тобто десь умовно після 15-го жовтня він [законопроєкт, - ред.] вступить в силу і заднім числом з 1 жовтня піднімуть військовий збір з 1,5% до 5% на всі зарплати в кінці місяця», — пише нардеп.

Що вийде в результаті? За словами Ярослава Железняка, з 14-15 жовтня усі отримають аванс, тобто люди фізично отримають гроші в руки. З цих грошей військовий збір все ще дорівнюватиме 1,5% (оскільки закон до цього часу не почне діяти).

Проте далі податок за жовтень вже зросте до 5%, в тому числі й для авансу. 

Якщо роботодавець вже виплатив аванс і гроші назад не забрати, що тоді робити в такому випадку? 

«Міністерство фінансів пропонує забрати ці гроші при виплаті зарплати. Тобто десь в кінці цього місяця [жовтня, - ред.] людям зарплата прийде менше на -3,5% через підвищення військового збору. До того ж гроші заберуть ще й з авансу», — пише Ярослав Железняк.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики пропонує впровадити помісячну звітність ПДФО з 2025 року та відкласти деякі норми:

 • доходи за результатами річного декларування залишити 1,5% військовий збір до кінця цього року. А з 2025 – ставка 5%;

 • єдиний податок 3 групи з першого кварталу, в якому закон набере чинності;

 • будь-які операції (типу нерухомість) з моменту набрання сили закону (тобто не 1 жовтня);

 • зарплати з 1 жовтня треба буде перерахувати (але якщо звільнився, то вже перераховувати не треба);

 • не застосовувати військовий збір для ФОПів, які зараз звільнені від єдиного податку (це ФОПи, які перебувають на прифронтових та деокупованих територій).

Гетьманцев потім написав: «до законопроєкту про підвищення податків 11416-д прогнозовано подано 1377 поправок. Більшість з них спам-поправки, які не містять змістовного навантаження і використовуються виключно для виступів в залі. Під час цих виступів вам розкажуть як все погано і як було б добре, якщо б при владі були вони».

Довідково: 4 жовтня Комітет Верховної Ради з питань податкової політики буде обговорювати фінальну версію законопроєкту 11416-д про підвищення податків.

Гетьманцев сказав, що для розв'язання проблеми фінансування Збройних сил України потрібно підвищувати як військовий збір, так і податок на додану вартість (ПДВ) В Україні можуть скасувати норму про несплату ПДВ (податок на додану вартість) для посилок з-за кордону, вартість яких становить менше ніж 150 євро.

«Спілкуючись із бізнесом, я не чув іншого підходу – пільгу у вигляді 150 євро треба прибрати. Ми закінчуємо підготовку відповідного законопроєкту, внесемо його, зволікати не будемо. Попри те, що певний прошарок нашого населення буде незадоволений», – розповів Гетьманцев

«Коли держава приходить до людей і каже: мені не вистачає на армію ось стільки, будь ласка, давайте кожен із нас скинеться на цю святу мету, і потрібно швидко, для цього є тільки дві відповіді на сьогодні – це військовий збір і ПДВ. Тільки два ці потужні податки здатні швидко зібрати гроші в бюджет з усіх платників рівно», — сказав нардеп.

Проте через певні причини ідея стосовно податку на додану вартість разом зі збільшенням військово збору була відкинута.

+38 067 000 00 00
ukraineinarmor@gmail.com
© 2023 ukraineinarmor.com. Всі права захищені.
Мої відео